peca

LESKOVAC – Laporoskopija u službi hirurgije bila je tema današnje prezentacije koje je održano u leskovačkoj opštoj bolnici. Ovaj vid hirurških zahvata se sve češće primenjuje, što značajno utiče na unapređenje hirurhije, rekao je između ostalog doktor Predrag Ivanović direktor hiorurškog sektora Opšte bolnice.

 

Standardni hirurški zahvati , naročito kada su u pitanju operacije žuči, slepog creva, stomačne kile,  polako odlaze u istoriju. Stručni tim na odeljenju hirurgije Opšte bolnice Leskovac svakodnevnim usavršavanjem i radom, unapredio je laporoskopske intervencije, tako da se pored standardnih očekuje da uskoro na ovaj način budu izvođene i komplikovanije intervencije, kao što je operacija debelog creva, rekao je doktor Ivanović.

 

Prednosti laparoskopske hirurgije u odnosu na otvorenu su: mali rezovi na trbuhu koji smanjuju bol i omogućavaju brži oporavak, kao i manji postoperativni ožiljci na koži, značajno manji postoperativni bolovi,  smanjeno vreme trajanja operacije i vreme ležanja u bolnici posle operacije, kao i brže i vraćanje radnim obavezama.