opstina-nemci

LESKOVAC U okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, kao deo projekta Podsticanje zapošljavanja mladih, koji finansira nemačka Vlada, a sprovode Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, danas je uručena oprema u vrednosti od 12 hiljada evra zemljoradničkoj zadruzi »Zelena zvezda« i pčelarskim udruženjima »Beli bagrem« i »Leskovac« u istoj vrednosti. Radi se o bespovratnim grantovima, a svečanoj dodeli prisustvovao je i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman.

Cilj GIZ-ovog projekta je da pruži podršku mladima između 15 i 35 godina da se bolje pozicioniraju na tržištu rada primenom integrisanog pristupa u podsticanju zapošljavanja mladih koji se sprovodi kroz karijerno vođenje i savetovanje o zapošljavanju, stručne obuke, upućivanje na posao i zapošljavanje mladih, i preduzetništvo. Unapređenje zapošljavanja i uvođenje dualnog obrazovanja su neke od inicijativa koje nemačka vlada sprovodi u Srbiji, kazao je nemački ambasador Aksel Ditman.

Današnja poseta ambasadora Nemačke pokazatelj je dobrih odnosa između Srbije i te zemlje, rekao je gradonačelnik leskovca Goran Cvetanović u pozdravnom govoru. Naš cilj je razvoj ekonomije i privrede. Zato je saradnja sa nemačkim partnerima, znanje i iskustvo koje oni mogu da nam prenesu za nas veoma bitna, istakao je Cvetanović.

Gradonačelnik Cvetanović napomenuo je da je veoma važna i dosadašnja podrška nemačke razvojne banke Ka eF Ve Leskovcu, jer od ukupnih ugovorenih investicija od pet i po miliona evra, 30 posto čine bespovratna sredstva.

Ambasador Ditman pohvalion je srpski med kao izuzetno kvalitetan i ukusan i izrazio posebno zadovoljstvo što je nemačka Vlada opremom pomogla i pčelarska udruženja u Leskovcu. Pčelar Nenad Petković zahvalio se na ovoj vrednoj donaciji, koja će, kako je rekao, uticati na unapređenje i dalji razvoj pčelarstva u leskovcu.

Ova mera koja se odnosi na podsticanje zapošljavanja mladih u poljoprivredi u okviru zadruga realizuje se u saradnji sa nemačkom nevladinom organizacijom Help i Agencijom za lokalni ekonomski razvoj u Leskovcu.

Kroz podršku u opremi poljoprivrednoj zadruzi »Zelena zvezda« i pčelarskim udruženjima »Beli bagrem« i »Leskovac«, 80 –oro mladih iz ruralnih područja biće motivisano i nakon uključivanja će imati mogućnost da unaprede svoje znanje da vode i razvijaju poslovanje u okviru svog poljoprivrednog domaćinstva, rečeno je ovom prilikom.