SKOLSKI PRIBOR

LESKOVAC – Za opremu jednog đaka, u zavisnosti od uzrasta,  roditelji treba da izdvoje minimum četiri do pet hiljada dinara, i  to ukoliko se kupuju  polovni udžbenici I ne kupuje se ranc. Ako se odluče za nabavku novih školskih knjiga, taj iznos veći je od tri do četiri puta.

“Mi sad idemo svi na to da nabavljamo polovne knjige, jer je budžet takav da ne možemo da priuštimo nove, pogotovo oni kao ja koji imaju još dva školarca”, kaže jedan roditelj.

Iako je nova školska godina počela pre četiri dana, gužve za potragom neophodnog đačkog pribora još uvek traju. U knjižari “Statovac” u Leskovcu, gde je ujedno i najveća ponuda  kažu da će tako biti sve do kraja septembra.

Na leskovačkim pijacama, gde se nekad takođe kupovao školski pribor, sada je situacija potpuno drugačija. Iako su cene slične kao i u knjižarama i velikim marketima, kupaca gotovo da uopšte nema.

“Marketi su” odvukli “sve mušterije sa pijace. Roba se prodaje jeftinije od nabavne, a daju i odloženo plaćanje na 20-30 dana i ja tu nemam šta da ponudim”, kaže jedan od prodavaca na pijaci.

Sveske se mogu nabaviti po ceni od deset do dve stotine dinara, u zavisnosti od kvaliteta i formata, olovke od 10 do 50, bojice od sto do četristo dinara.Pernice koštaju od trista do dve hiljade dinara, dok se za rančeve, koji se na sreću ne moraju kupovati svake godine, treba izdvojiti od 1500 do osam hiljada dinara.