reciklaza2

 

Na desetine leskovačkih Roma sa decom danas je naporno sakupljalo sirovine sa stovarišta na placu preko puta Otpada kod kasarne Južni logor. Radi se o otpacima koji su nastali tokom proizvodnje u jednoj vlasotinačkoj livnici, a završili su u neposrednoj blizini samog centra grada.

Leskovčane ali u putnike namernike začudio je prizor koji su do sada mogli da vide na Nacionalnoj geografiji ili sličnim kanalima u emisijama posvećenim životu u sirotnjiskim naseljima. Sakupljano je gvožđe i gus, a već preko puta u Otpadu organizovan je otkup ovih sirovina.

 

‘’ Jedan čovek za ceo dan kopanja ovde može da zaradi najviše 900 dinara, ali šta ćemo nemamo posla i moramo nekako da zaradimo’’ – rekla nam je jedna od Romkinja koja je sa svojom decom došla ovde da zaradi za hleb.

 

Ko je osmislio ovakav način reciklaže ostaje da se vidi, ali je svima koji su ugledali ovaj prizor ostalo pitanje da li je izabrano pravo vreme i mesto za ovako nešto, da li su baš deca morala da sortiraju otpad i rade u ovako teškim uslovima i da li će neupotrebljivi material ostati na ovoj lokaciji.