LESKOVAC – Istraživanja sprovedena kod srednjoškolaca Jablaničkog okruga pokazala su opadanje evroentuzijazma i porast evroskepticizma u brojčanom iznosu od 46 procenata. Ovo je saopšteno na pres konferenciji povodom završetka projekta pod nazivom ,,Evropska škola bez granica,, koji su zajednički realizovali organizacija Epos i leskovačka Tehnička škola.

Ovo istraživanje imalo je za cilj da se utvrde stavovi srednjoškolaca o Evropskoj uniji , odnosno predrasude kod mladih koje se odnose na gubljenje nacionalnog i kulturnog identiteta pristupanjem evropskoj porodici naroda.

Kako je kazala koordinator programa Suzana Dimitrijević istraživanje je obuhvatilo 16 od 18 srednjih škola ili 553 učenika . Ona je dodala da je opšta konstatacija u svim školama bila da je Evropska unija nepravedna prema Srbima u procentualnom iznosu od 50,8 odsto.Učenici su ocenili u testu da u Evropskoj uniji mali narodi propadaju sa 47,2 odsto.Interesantni su odgovori koji se odnose na verske slobode i prava u Eu o čemu se pozitivno izjasnilo 52,6 odsto mladih, dok je 60,1 procenat njih iznelo stav da EU podržava sva nastojanja i inicijative mmladih.