LESKOVAC -Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa u organizaciji Savetovališta za dijetetiku Dom zdravlja Leskovac, u holu ove zdravstvene ustanove danas su organizovani prevetntivni pregledi za sve građane.

Svako ko se danas našao u Domu zdravlja mogao je da proveri nivo šećera u krvi, krvni pritisak I dobije neophodne savete o prevenciji dijabetisa.

Istim povodom u Domu kulture Roma u Leskovcu, u organizaciji Zavoda za javno zdravlje održano je predavanje na temu “ Žene I dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost “

CH: dr Vanja Ilić, ZZJZ

Inače, dijabetes je na petom mestu na listi od 18 najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti u Srbiji I prisutan je kod više od 8 posto ppulacije. U poslednjoj deceniji beleži se povećan broj obolelih od odve bolesti, pokazuje statistika. Zabrinjavajući je podatak da svakog dana najmanje jedna osoba izgubi život od posledica dijebetesa, a ova bolest predstavlja osnovni uzrok slepila, kardiovaskularnih I bubrežnih oboljenja, a u težim slučajeima I do apmutacije donjih ekstremiteta.