poljoprivrednici

Leskovac – Izdvajanja za poljoprivredu u ovoj godini veća  su za dva odsto u odnosu na prethodnu, pa sada učešće agrarnog u republičkom budžetu iznosi 5,65 procenata.

Veliki deo opredeljenih sredstava, 91 posto, biće usmereno na investicije i subvencije, dok je ostatak namenjen tekućem finansiranju nadležnog ministarstva.

“Prioritet u agrarnoj politici u 2014. biće povećanje konkurentnosti poljoprivrednika na evropskom tržištu, kao i investicije, koje će zajedno sa subvencijama činiti 91 odsto poljoprivrednog budžeta”, rekao je direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Leskovac Bratislav Pešić prilikom gostovanja u Jutarnjem programu.

Donešenjem Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje se očekuje u prvom kvartalu ove godine, biće precizirani iznosi ovih budžetskih sredstava namenjenih za ulaganja u određene sektore.

Za sada je izvesno da se mere koje budu precizirane ovom Uredbom neće bitno razlikovati od prošlogodišnjih i da će veći deo sredstava biti usmeren na primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Poljoprivredni proizvođači koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na neke od podsticaja koji će biti realizovani u ovoj godini trebalo bi da krenu sa prikupljanjem dokumentacije, kao i da u martu izvrše obaveznu preregistraciju svog gazdinstva u Upravi za trezor.