dom-zdravlja

LESKOVAC – Leskovački Dom zdravlja dobio je jedan od najsavremenijih aprata za određivanje biohemijskih parametara u krvi, čime će laboratorija ove zdravstvene ustanove moći da radi 680 analiza za jedan sat uz minimalnu potrošnju reagenasa.

Biohemijski analizator poklon je firme »Makler« iz Beograda, a njegova vrednost je 70 hiljada evra. Inače, Dom zdravlja u Leskovcu dobio je i dva analizatora za određivanje vrednosti sedimentacija, čija je pojedinačna vrednost 20 hiljada evra,  donacija firme »Prometej« iz Kikinde.

Ovi aparati su naročito značajni jer prve rezultate izbacuju već pet minuta nakon uključivanja, obrađuju 180 uzoraka za jedan sat i nisu potrebni reagensi za njihov rad. Oni takođe mere vrednosti iz uzorka za krvnu sliku pa se samim tim uzima manje krvi pacijentima. Jedan takav uređaj prosleđen je  Dečijem dispanzeru, čime je omogućeno da se deci više ne uzima krv iz vene, već samo iz prsta.

U poslednje četiri godine, renovirane su sve zdravstvene ambulante na teritoriji grada, potpuno je renovirana služba stomatologije, uređuju se i Dom zdravlja i opšte bolnica, ustanove koje su izuzetno visoko kotirane kada je u pitanju kvalitet zdravstvene zaštite u Srbiji.