5 oktobar

unnamed

Danas se navršava 15 godina otkako je nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije, sa vlasti otišao tadašnji predsednik Savezne republike Jugoslavije Slobodan Milošević. Prema mišljenju naših sagovornika, ovaj događaj je podelio srpsku javnost. Za jedne je to prelomni trenutak koji je doveo do suštinskih promena, dok za druge predstavlja pokušaj sprečavanja prirodnog razvoja.

unnamed (1)
„Pozitivna strana petooktobarskih promena je što su se građani Srbije izborili za fer i demokratske izbore na kojima se poštuje volja i glas građana“, tvrdi Dušan Pešić, jedan od učesnika demonstracija i član tadašnjeg Otpora. „Nakon petog oktobra Srbija se otvorila prema svetu, omogućen je dolazak stranih investitora“, ističe Pešić. „Međutim, taj tok poptpuno se preusmerio nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.“
Za Živojina Stefanovića, vođu tadašnjih leskovačkih socijalista, sećanje na peti oktobar dve hiljadite izaziva nelagodu, jer je, izmeđuostalog, tog dana izvršen napad na njegovu porodičnu kuću.

„Ja sam mislio da će biti bolje i zato sam preboleo to paljenje kuće. Smatrao sam ako bude bolje mojim komšijama, biće bolje i meni. Međutim, sada je gore i meni i njima“, zaključuje Stefanović. 

Politički analitičar Ivan Becić, smatra da je nedopustivo što Srbija još uvek nema izgrađenu kompletnu infrastrukturu, iako je nakon petog oktobra u našu zemlju došlo 70 milijardi evra neposrednih investicija. On ističe da građane najviše zanima konkretan ekonomski boljitak
Dok mladi ljudi koji su rođeni te godine i nešto ranije, ne znaju šta se tačno dogodilo petog oktobra, stariji sugrađani smatraju da su im očekivanja izneverena.
Sagovornici Televizije Leskovac slažu se da je Srbija uspela da poboljša međunarodni rejting i promenljivu vlast.