AVATAR u Rudaru – Dud star 400 godina štiti meštane od uroka

dud 1

Leskovac – U Rudaru selu nadomak Leskovca meštani se spremaju za neobičan poduhvat zaštite drveta starog preko 400 godina. Oni kažu da je ovo drvo sveto i da čuva selo od uroka.

Reč je o stablu Dudu za koje seljani tvrde da je staro i do petsto godina i koje se nalazi u dvorištu nekadašnje osnovne škole.

Dud je nekada davno udarao i grom, pocepano ga je bukvalno na pola, ali je nastavio nekim čudom da živi kao da nije ni oštećen. Još uvek i rađa, kažu meštani, dudinje bele kao sneg.

dud 2

Po predanju svima koji su pokušali da ga poseku ili da ga oštete desilo se nešto loše.

„Do dolaska komunista na dudu je bio okačen krst. Jedan čovek je rešio tada da ga skine iako su ga svi ubeđivali da to ne radi. Nekoliko godina kasnije dobio je nevoljno dete. To je bila njegova kazna“ priča za nau televiziju Slobodan Kocić, meštanin Rudara.

Pre nekoliko meseci su mladi Rudarčani zagovarali da se dud poseče jer je planirano da na tom mestu bude izgrađen fudbalski teren i dečije igralište, čemu su se usprotivili stariji meštani.

dud 3

U zaštitu veličanstvenog stabla stala je i lokalna samouprava.

„Napravićemo fudbalski teren, ali ćemo zaštiti drvo. Teren će biti bočno skraćen a oko duda ćemo postaviti mrežu i potporne stubove“ objašnjava nam Bojan Tojaga, direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj.

Interesantno je to da, po priičama koje se prenose, dud na ovom mestu niko nije posadio već da je sam tu nikao.

Od tada među meštanima vlada teorija da je Rudare zapravo nastalo na posečenoj dudovoj šumi.