Gluvi i nagluvi osvojili dva pehara u Kosovskoj Mitrovici

gluvi i nagluvi

Leskovac – Na 37. Festivalu narodnih igara, folklora, recitacija i recitala gluvih i nagluvih Srbije, održanom u Kosovskoj Mitrovici, članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovca osvojili su dva pehara: prvo mesto u kategoriji recitacija i drugo iz oblasti folklora.

Odlazak na festival omogućile su opštine: Medveđa i Bojnik.

Na festivalu je učestvovalo oko 250 takmičara iz 10 gradova Srbije.

Članovi folklorne sekcije Gradske organizacije gluvih i nagluvih na festivalu su se predstavili Jablaničkim kolom, za koje je koreografiju napravio predsednik lebanskog Kulturno umetničkog društva „Jablaničko kolo“, Tomislav Jović.

„U koreografiji je učetvovala i etno pevačka grupa ovog društva. Nije bilo lako spremiti ovaj nastup jer se radi o ljudima koji igraju uz muziku koju ne čuju pa je postignuti uspeh samim tim mnogo značajniji i vredniji“, kazala je sekretar Gradske organizacije gluvih i nagluvih Leskovca Ana Božić.

„Pesmom o tišini“ Gordana Asanović osvojila je prvo mesto na festivalu.

U narednom periodu organizacija će raditi na približavanju kulturnih sadržaja, pre svega iz lokalne sredine, gluvim i nagluvim licima sa uvođenjem dramske i sekcije pantomime.

Kako je za sve ovo potreban prevodilac sa današnje konferencije upućen je apel lokalnoj samoupravi da se ova potreba uvrsti u finansijski plan grada za 2014. godinu.

Gradska organizacija gluvih i nagluvih Leskovca je najstarije udruženje u gradu, a jadno od najstariji u Srbiji koje okuplja osobe sa invaliditetom.

Trenutno broji nešto manje od 150 članova.

Pre dve godine ova organizacija krenula je sa realizacijom afirmativnog programa za sva gluva i nagluva lica, a odnosi se na prilagodljive kulturne sadržaje gde su uključene folklorna i recitatorska sekcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *