Gradonačelnik: Čime se bave pravnici po školama i za šta primaju platu?

Mesko

Leskovac – Grad Leskovac dobio je sudske sporove protiv tri gradske škole pokrenute još 2005. godine, ali je ipak morao da plati sudske i advokatske troškove, advokatima koje su direktori ovih obrazovnih ustanova angažovali, i pored toga što imaju svoje pravnike.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je u ponedeljak sazvao sastanak sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja grada na kome je postavio otvoreno pitanje zašto pravnici u pojedinim školama zapravo dobijaju platu.

Samo na ime sudskih troškova za ove tri škole grad je isplatio milion i 300.000 dinara, iako je dobio sporove.

„Ne mogu da verujem da u tim školama kao sekretari rade diplomirani pravnici a dirktori angažuju privatne avokatske kacelaije da tuže grad. Sa takvim komunističkim načinom ophođenja prema poslu i gradu, pa i državi, mora da se prestane“ rekao je gradonačelnik.

dalibor

Načelnik gradske Uprave za finansije Dalibor Tričković, apelovao je, gostujući u Jutarnjem programu naše televizije na sve direktore obrazovnih ustanova da ne tuže grad jer se tako nanosi obostrana šteta.

„Pojedini prosvetni radnici su čekali i po 12 meseci da im se isplkate putni troškovi i tek onda tužili grad. Međutim, oni nisu sve to podveli pod jednu tužbu, već posebno za svaki mesec, a svaka nova tužba je grad koštala još dodatnih sedam hiljada dinara, pa vi vidite… Ne želim da komentarišem da li je to nemarno i sebično od njih ili ne“ rekao je Tričković.

Ipak,  najčešći sudski procesi koji prosvetni radnici pokreću protiv lokalne samouprave su na račun neisplaćenih jubilarnih nagrada i putnih troškova.

Iako im zakon za to daje pravo, gradonačelnik tvrdi da pojedinci to iskorišćavaju ne vodeći računa o opštem interesu.

„Imali smo jedan slučaj da je profesor koji živi kod Osnovne škole „Josif Kostić“, a radi u Gimnaziji, svega nekoliko stotina metara dalje, tužio grad za neisplaćene putne troškove. Pa da li je to normalno?“ zapitao se Goran Cvetanović.

„Ovakve stvari moraju da se reše zakonom koji je u ovom trenutku jako liberalan i dozvoljava ovakve pojave“ naglasio je jutros Dalibor Tričković.

Na sastanku sa direktorima bilo je reči i o enegretskoj efikasnosti i o tome kako bi obrazovne ustanove mogle da smanje troškove oko korišćenja energenata u grejnoj sezoni.