Ko je odgovoran za blokadu računa Doma zdravlja?

unnamed (8)

Leskovac – Očekivanja menadžmenta leskovačkog Doma zdravlja su da u skorije vreme ova zdravstvena ustanova izađe iz višemesečne blokade koja prema podacima Narodne banke Srbije premašuje 65 miliona dinara.

Račun Doma zdravlja u Leskovcu blokiran je od 24. januara 2013. godine.

Gostujući u Jutarnjem programu naše televizije zamenik direktora ove zdravstvene ustanove, doktor Časlav Nedeljković rekao je da Dom zdravlja ne snosi nikakvu krivicu po pitanju višemilionske blokade jer je ona nastala na osnovu sistemskog problema, koji datira iz 2006. godine, kada je Skupština Republike Srbije donela odluku da stomatološke usluge ne idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

U Domu zdravlja postoji problem i sa upošljenicima ne samo na stomatologiji već i drugim službama.

Naime, kadrovski plan ove zdravstvene ustanove, koji kreira resorno ministarstvo, nije dozvoljavao u prethodnom periodu ugovaranje određenog broja srednjeg medicinskog osoblja sa Fondom za zdravstveno osiguranje pa se javila situacija da osobe rade ali ne dobijaju platu za to.

Ima primera da su pojedinci bez zarade i po dve godine.

Novi kadrovski plan Doma zdravlja u Leskovcu, koji bi rešio veći broj ovakvih slučajeva, Ministarstvo zdravlja trebalo bi da donese do juna tekuće godine.