12.12. Jutro 1

Leskovac – Javašluk i divljanje na Južnoj Moravi sve više kulminiraju, a krivolovci neometano prodaju kradenu ribu po Leskovačkim pijacama i to za 200 dinara po kilogramu, upozorili su ribolovci gostujući u Jutarnjem programu naše Televizije.

Ako se tako nastavi, za još 4-5 godina neće imati žive ribe u ovoj reci, upozoravaju oni.

“Naime, u zimskim mesecima se toliko ribe na nedozvoljen način ne upeca i ulovi, već  „izlovi“ iz ove reke da je to alarmantno. Po nekoliko stotina kilograma dnevno. I tako godinama unazad” upozorio je Nikola Jovanović, glavni urednik Ribolovačkog portala Srbije www.ribolov.co.rs .

ribokradice 1

Po njegovim rečima, nadležna ribolovačka službe, a to je “Veternica” iz Leskovca, samo nemo posmatra ribokradice i ne preduzima ništa.

“Osnovni problem je što sve to prolazi nekažnjeno, pa sportski i rekreativni ribolovci koji plaćaju dozvole, a ne mogu da priđu reci, frustrirani i besni, počinju sami da uzimaju stvar u svoje ruke. To preti da dovede do opšteg nasilja i rasula pored reke, što ubija ribolov, a može da dovede i do ljudskih života, što bi tek izgubilo svaku svrhu i smisao ovom sportu” upozorava Jovanović.

ribokradice 2

On nam je pokazao i video zapis sa YouTubea na kome se ribolovci iz Leskovačkog kraja svađaju sa uhvaćenim ribokradicama na delu.

Ribokradice vrše krivolov mrežama, dinamitom, a u zimsko vreme takozvanim grebanjem.

“Nakon toga izmučenu ribu iznose na pijacu i prodaju svojim sugrađanima, potpuno neuslovno i po znatno nižim cenama” istakao je ribolovac Vladimir Šiškin.

Njegovu konstataciju je potvrdila jedna gledateljka Jutarnjeg programa koja je u telefonskom uključenju potvrdila da je jedan od ilegalnih prodavaca na Zelenoj pijaci zapravo njen komšija.

12.12. Jutro 2

Od ove konstatacije nije “pobegao” ni jedan od ribočuvara ribolovačke službe “Veternica” koji se uključio u program.

“Tačno je dase riba “grebe” iz Morave i onda prodaje na pijaci, ali za to nismo mi nadležni već Komunalna policija i inspekcija” rekao je Radovan Radojković – Čoče.

Ipak, izbegao je da odgovori na pitanje naših gostiju zbog čega ni na jednom mestu gde se ribe mreste u ovom periodu nema istaknute table na kojoj je označeno da je zabranjeno pecanje.

ribokradice 3

“Ribolovci počinju da ovaj problem shvataju lično, a to je jasan znak da se ne ide u dobrom smeru. Mi želimo sve ovo da vratimo u okvire institucije, i da celu stvar insitualizujemo, a ne personalizujemo, kako bi se rešila, bez posledica po one koji to nisu zaslužili, ali koja bi konačno uvela koliki-toliki red u ovaj sport u Leskovcu” zaključio je gostujući u Jutarnjem programu Nikola Jovanović.