sos telefoni

Leskovac – Sudbina SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja koji u Leskovcu funkcioniše skoro dvadeset godina je u potpunosti neizvesna jer u decembru prestaje finansijska podrška.

Iz nevladine organizacije Žene za mir, koja je i formirala SOS telefone, apeluju na lokalnu samoupravu da im pomogne u daljem radu jer ne znaju koliko dugo će moći da funkcionišu bez novčanih sredstava.

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Leskovac, Jelena Cakić iz Žena za mir kazala je da je Beogradska mreža Žene protiv nasilja, nakon prestanka finansijske pomoći od strane lokalne samouprave, rešila da na 6 meseci preko projekata novčano pomogne nesmetani rad SOS telefona.

Međutim, taj projekat se ubrzo završava, a bez imalo sredstava postoji mogućnost gašenja ove linije koju je do sada okrenulo preko  2 hiljade žrtava nasilja u porodici.

„Uskoro ostajemo na belom hlebu, što bi se reklo. Volontiraćemo neko vreme i daćemo sve od sebe da se ovaj telefon ne ugasi. Obaveza je lokalne samouprave da preuzme obavezu oko finansiranja ove linije koja je jako bitna mnogim žrtvama nasilja i pomogla je velikom broju naših sugrađanki“ istakla je Jelena Cakić iz Žena za mir.

Za opstanak SOS telefona postoji jednostavno rešenje koje je već primenila na svojoj teritoriji Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Oni su u čitavoj pokrajini napravili pet gradskih centara sa jedinstvenom linijom na kojoj rade volonteri. Sve se to finansira iz budžeta“ objasnila je Cakićeva.

SOS telefone od 2005. godine u Leskovcu okrenulo je 2136 žena koje su preživele nasilje, sa kojima su realizovane i konsultacije.

Ova organizacija obezbeđuje stručne konsultacije iz domena prava, zdravstva i psihoterapije. Njihove usluge u poslednjih 8 godina koristilo je 718 žena iz Leskovca.