Vlasotinački osnovci na Festivalu nauke

U Ekspertinejdžeri zoni Festivala nauke, ove godine učestvuje 110 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 11 različitih programa. Ovi mladi naučnici, kojima će na Festivalu biti dodeljena priznanja „Ambasadori nauke“, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije. Takođe, Ekspertinejdžeri pružiće priliku učenicima da vide neke od obaveznih laboratorijskih vežbi koje škole nemaju priliku da organizuju. Pokrovitelj ovog festivalskog segmenta je Nacionalna Geografija.

Program “Tolstojevi kosači” pripremio je DDD tim učenika i nastavnika OŠ „Siniša Janić“ i OŠ „8.oktobar“ iz mesta Vlasotince, a u fokusu će imati drugu stranu čuvenog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja. Ovaj ruski velikan osnivač je brojnih škola za decu sa sela, a predavao je i matematiku, fiziku i istoriju, govorio je čak četrnaest jezika, uključujući i srpski… Prema rečima Lava Nikolajevića Tolstoja, čovek je kao razlomak, čiji je brojilac ono što on jeste, a imenilac ono što misli o sebi. Što je imenilac veći, razlomak mora biti manji. Prezenteri ovog programa će približiti njegov lik i delo publici na sasvim drugačiji način.

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Za sve zainteresovane osnovne i srednje škole u Srbiji otvorene su prijave za organizovane posete Festivalu.

Tokom proteklih petnaest godina Festival nauke postao je najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj Festivala je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz Ministarstvo prosvete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *