vlas1

VLASOTINCE – Vlasotinački Zavičajni muzej, smešten u turskoj kuli iz 18. veka, sinoć je ponovo otvoren za posetioce nakon renoviranja i to izložbom povodom 90 godina po objavljivanja lista Vlasina.

Prvi broj lista Vlasina izašao je 16. septembra 1926. godine, a pokrenuli su ga industrijalac Vojislav S. Popović, vlansik lista i ekonomista Milorad D. Marjanović, glavni i odgovorni urednik. Zahvaljujući njima, Vlasotince je dobilo ono što mnogo veće sredine u to vreme nisu imale- novine. Kako je tada zapisano, Vlasina je bio list za privredu i narodno prosvećenje, rečeno je ovom prilikom.

Vlasina je imala četiri prekida u radu za ovih 90 godina, ali od maja 1995. kada je peti put obnovljena izlazi neprekidno, uz veliku podršku lokalne samouprave. Od aprila 2006. list se transformiše u bilten, kako i danas izlazi, rekla je glavni i odgovorni urednik Vesna Miltenović.

U zgradi zavičajnog muzeja izloženi su noviji primerci lista, ali i arhivirana izdanja prethodnih godina i decenija. Posetioci su mogli da vide i knjige koje su kao deo izdavačke delatnosti izlazila pod okriljem lista. Ovo je inače bio prvi kulturni događaj u zavičajnom muzeju nakon rekonstrukcije krova i unutrašnjih radova.

Muzej će i ubuduće raditi od 7 do 15 časova svakog radnog dana, a po potrebi i najavljenim posetama biće otvoren i u popodnevnim časovima i vikendom, najavila je direktor Maja Marković.