skupstina

LESKOVAC – Više od četiri sata odbornici leskovačke Gradske Skupštine utrošili su na utvrđivanje dnevnog reda Trećeg zasedanja u novom sazivu na kojem se odlučivalo o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Šef odborničke grupe SDS-a Nebojša Cakić prilikom usvajanja zapisnika sa prethodne sednice zamerio je vladajućoj većini na nepoštovanju statuta tokom poslednje tačke dnevnog reda rešenja i imenovanja jer nije na vreme dostavljena prateća dokumenatcija i zatražio da se ova manjkavost ubuduće ispravi. On je izrazio i sumnju u zakonitost ovih odluka. Polemiku je izazvalo i formiranje nove odborničke grupe u lokalnom parlamentu Za pravdeni Leskovac Demokratska stranka što će po rečima gradonačelnika Cvetnaovića koštati grad dodatnih 650 hiljada dinara godišnje. Tokom diskusije isposatvilo se da je Jedinstva Srbije pozajmila odbornicu Violetu Nikolić demokratama, a šef ove odborničke gupe Nenad Filipović pojasnio je da je zahvalajujući SNS-u svojevremeno broj potrebnih odbornika za formiranje odborničke grupe smanjen sa 5 na 4 kako bi sve liste koje su prošle cenzus mogle da formiraju svoj odbornički klub. U raspravu su se uključili i odbornici Demoikratske stranke Jelena Spirić i Saša Stojanović koji su naglasili da ova politička opcija ima pravo na osnovu izbornih rezultata na svoju odborničku grupu i uprli prst u gradonačelnika da je zapravo on zaslužan za to što se odbornik reforimista Dejan Mitić odvojio od njih. Cvetanović je odgovrio da to možda i ne bi tako prošlo da je Demoikratska stranka Mitiću ponudila mesto zamenika šefa ove odborničke grupe, a sam Mitić je rekao da se ovde radio o koalciji Jedinstvene Srbije i DS-a. Burno je bilo i kada se došlo do priče o Gradskom veću kada je šef odborničke grupe SDS-a Nebojša Cakić istakao da u njemu ima čak četiri penzionera što je po njegovom mišljenu previše, a Saša Stojanović iz DS-a predložio da se razmišlja o tome da ljudi koji obavljaju dužnost gradskog većnika to rade volonoterski. Cakić je ukazao i na zloupotrebe prilikom dodele novčane pomoći penzionerima u ukupnom iznosu od sedam miliona dinara tokom predizborne kampanje i izrazio sumnju da se radilo o kupovini glasova. Na ovu temu govorio je i gradonačelnik Leskovca koji je kategorički odbio mogućnost da  su glasovi kupovani na ovaj način ali se složio da sam proces raspodele ovog novca treba preispitati.

U obrazloženju odluke o rebalnsu budžeta gradonaćelnik Cvetanović  je istakao da će u gradskoj kasi biti oko 32 miliona dinara manje u odnosu na prvobitni plan i da ovaj novi proračun predstavlja realan prikaz leskovačkih finansija. On je naglasio da je smanjeni priliv novca od naplate gradsko građevinskog zemljišta doveo do minusa u gradskoj kasi što se uravnotežuje ovim rebalansom.

Cvetanović je najavio da će aktuelna vlast i u narednom periodu posvetiti pažnju kupovini imovine propalih preduzeća kako bi se stvorili uslovi za dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta.