Za ovim poslovima je najveća potražnja u Jablaničkom okrugu

Najtraženija zanimanja na području Jablaničkog okruga u prvih šest meseci ove godine bila su iz oblasti tekstilstva, trgovine, ugostiteljstva, saobraćaja, građevinarstva, mašinstva i elektrotehnike, potvrdili su nam nadležni iz leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Oni dodaju da su sva ostala zanimanja u suficitu, odnosno da ih ima dovoljno na tržištu rada.

Do posla najlakše dolaze šivači, prodavci, magacioneri, kuvari, pekari, građevinski, mašinski i elektroinženjeri, operateri na CNC mašinama, kao i građevinski radnici. Procena zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje je da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu.

Na drugoj strani, do posla, na žalost, najteže dolaze akademci koji su završili neku humanističku nauku.

“Ono što bi bila naša preporuka za sva ta suficitarna zanimanja to je da nezaposlena lica moraju da rade na sebi da bi bili konkurentniji na tržištu rada. To znači d asu potrebne dodatne prekvalifikacije ili obuke, kako bi bili konkurentniji na tržištu – savetuje Marija Stevanović, načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere.

Inače, prema poslednjim statističkim podacima, na području Jablaničkog okruga registrovano je 23 400 nezaposlenih lica, dok na teritoriji grada Leskovca ova brojka iznosi 13 540.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *