U Jablaničkom okrugu u 2019. registrovano 1167 novoobolelih od raka i 605 smrtnih slučajeva

Svetski dan borbe protiv raka, 4. februar,  Srbija je dočekala sa poražavjućom statistikom. Naime, naša zemlja je druga po stopi smrtnosti od karcinoma u Evropi. Kada govorimo o Jablaničkom okrugu, prema  poslednjim publikovanim podacima iz 2019.  registrovano je 1167 novoobolelih od raka i 605 smrtnih slučajeva. 

Statistika pokazuje da je stopa oboljevanja i smrtnosti nešto veća kod mušakaraca nego kod žena. Na  teritoriji  našeg okruga na 100.000 muškaraca od nekog oblika raka oboli  312, a umre 162, dok na  100.000 žena oboli  209, a preminu 102. Muškarci najčešće obolevaju od karcinoma pluća, žene od raka dojke, dok  najviše obolelih i umrlih ima u uzrastu od 64 do 75 godina.

Najčešći uzroci koji dovode do oboljevanja su smanjenje fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana, upotreba alkohola i duvana, prekomerna izloženost sunčevim zracima i to su faktori  na koje  pojedinac može da utiče, kažu stručnjaci. Međutim, veoma je bitan i genetski faktor na koji nije moguće uticati pa se svakome ko u svom najbližem okruženju ima osobu koja je bolela od raka (majku, oca, brata..) preporučuju raniji skrining pregledi, kažu lekari.

Od 2012. godine u svim opštinama Jablaničkog okruga sprovodi se organizovani skrining na karcinom debelog creva, od 2014. skrining na rak dojke, dok se organizovani skrining na rak grlića materice još uvek ne sprovodi.  

Najveća stopa smrtnosti i oboljevanja od malignih bolesti u Srbiji je u Severnobantskom okrugu  i gradu Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *