Poziv za učešće na nacionalnom takmičenju “Najbolja tehnološka inovacija”

Građani Srbije, nezavisno od toga u kojem gradu žive, kog su obrazovanja ili starosti, mogu se do 5. maja prijaviti za učešće na nacionalnom Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Promocija ovog takmičenja, koje organizuje resorno ministarstvo, a realizuju Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, održana je danas na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu.   

U kategoriji „realizovane investicije“ mogu konkurisati timovi koji će stati iza određene inovacije, odnosno proizvoda ili usluge koji se mogu naći na tržištu, od jednostavnih inventivnih pronalazaka, tradicionalnih proizvoda spremnih za tržište, porodičnih manufaktura, do inovacija privrednih društava. Inovacija može biti i plod naučno-istraživačkog rada, istakao je Dragan Povrenović, koordinator takmičenja.

Od ove godine zainteresovani se mogu prijaviti i za kategoriju „inovativno selo“, koja je uvedena sa ciljem da se pomogne razvoju sela, kroz pružanje stručne pomoći. 

Da ovo takmičenje ima ekonomsku opravdanost pokazuju podaci da je tokom proteklih 18 godina na istom učešće uzelo više od 3 hiljade timova, pri čemu je osnovano preko 85 novih preduzeća i angažovano više od 500 recenzenata. Značaj takmičenja ogleda se u podsticanju inovativnosti stanovništva, naročito mladih ljudi, čime se doprinosi sveopštem razvoju privrede i poboljšanju kvaliteta života, istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. 

Takmičenje Najbolja tehnološka inovacija se kao državni projekat održava od 2005. godine, a od 2007. uključeni su i inovatori iz Republike Srpske. Više informacija o o ovom takmičenju zainteresovani mogu pronaći na sajtu www.inovacija.org.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *