AKADEMIK JOVAN HADŽI-ĐOKIĆ ODRŽAO PREDAVANJE U LESKOVAČKOJ BIBLIOTECI

Sinoć je u čitaonici Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu održano predavanje akademika Jovana Hadži-Đokića pod nazivom „Od Turekovca i Leskovca do Srpske akademije nauka i umetnosti“.

Predavanju je prisustvovao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kao i brojne kolege akademika Hadži-Đokića, ali i školski drugovi.

Akademik Jovan Hadži-Đokić podsetio je sve prisutne kako je proveo svoje đačke dane u Turekovcu, preko školovanja u Osnovnoj školi „Josif Kostić“, Leskovačke gimnazije sve do Medicinskog fakulteta u Beogradu i nastavku usavršavanja u inostranstvu, sve do momenta kada je postao član Srpske akademije nauka i umetnosti. Prisutni su bili u prilici da na prezentaciji pogledaju i slike iz tog perioda, ali i da se upoznaju sa njegovim studijama i bogatom karijerom.

„Ovo predavanje obuhvata jedan moj životni ciklus počev od šeste godine života kad sam počeo da učim prvi razred Osnovne škole u selu Turekovac, sve do trenutka kada sam postao akademik.

U predavanju biće reči o studijama medicine, studijama u tadašnjoj Čehoslovačkoj, o završenoj i Sanitetko-oficirskoj školi u Beogradu. Zaposlio sam se na Medicinskom fakultetu u Beogradu i tu proveo dve i po godine i dobio poziv da pređem na Urološku kliniku u Beogradu u kojoj sam ostao sve do penzije.“

Akademik Hadži-Đokić istakao je i da je učestvovao na raznim kongresima i presedavao raznim kongresima širom sveta, da se usavršavao u Firenci na Urološkoj klinici, kao i na Urološkom odeljenju FOŠ u Parizu, gde je proveo 9 meseci kod najvećih stručnjaka u to vreme.

„Uvek kažem mladima – naša zemlja je najlepša na svetu i uvek savetujem da problemi svi prođu. Ja sam prošao trnovit put, ali sam na kraju postao akademik. Mladi treba da ostanu u našoj zemlji gde mogu lepo da rade da se usavršavaju kako bi postali ono što žele, moraju mnogo i ozbiljno da rade kako bi se došlo do uspeha jer „nema leba bez motike – kazao je akademik Jovan Hadži-Đokić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio se akademiku Hadži-Đokiću za sve što je učinio za pacijente i za građane Leskovca i širem spektru njegovog delanja, poželeo mu da nastavi sa svojim radom i mnogo uspeha u radu, jer Leskovčani cene njegov rad u svakom pogledu.

Gradonačelnik Cvetanović kazao je da je „grad bez kulture, grad bez duše“ i podsetio da Grad Leskovac izdvaja skoro 8,7% iz budžeta izdvajamo oblast kulture što je dokaz za ono po čemu smo prepoznatljivi da je kultura postala dominatna u našem kraju: leskovački Narodni muzej dva puta je proglašen za najbolji u Srbiji, Leskovački kulturni centar institucijom sa najviše kvantitativnih i kvalitativnih dešavanja u toku prošle godine.

„Danas smo u biblioteci koja slavi 140 godina, koja je zahvaljujući akademiku Hadži-Đokiću i ljudima koji su potekli iz ovog kraja i preneli našu slavu. Današnji dan je da se podsetimo slavne prošlosti, da bismo mogli da menjamo sadašnjost kako bismo gradili bolju budućnost za našu decu.“

Direktor Narodne biblioteke Leskovac Vesna Ilić tom prilikom kazala je:

„Leskovac je grad sa velikim intelektualnim nasleđem. U tom duhu su i nastajale i nastaju nove generacije koje stvaralaštvom dostojanstveno brane našu istoriju i naš grad. Leskovac je grad velike duše, još većeg srca u kome svaka klica proklija u velika dostignuća. Večeras imamo veliku čast da ugostimo velikog baštinara, dobrotvora i velikog ktitora koji je postigao velika dostignuća ne samo u našem gradu, državi, već je veliki baštinar svetskog karaktera, naš akademik Jovan Hadži-Đokić.“