Alergijske reakcije i kako se zaštititi

Promene na koži u vidu crvenila, potom lokalni otoci u predelu lica, kao i kijanje ili kašljanje, samo su neki od simptoma koji ukazuju na podložnost alergijama, upozoravaju stručnjaci. Sa dolaskom proleća, koncentracija polena u vazduhu će biti mnogo veća od očekivane, zbog čega je neophodno preduzeti i adekvatne mere zaštite.

“U ovom trenutku, povišena je koncentracija polena leske, jove i tise i za sada nije aktivan nijedan polen trava ili korova. Pored toga, prisutno je i zagađenje vazduha, usled veće koncentracije ugljen-dioksida, čađi i prašine, što dodatno otežava alergijske reakcije kod pacijenata”, ističe za Televiziju Leskovac Đokica Kostić, otorinolaringolog OB Leskovac.

Kada govorimo o boravku u zatvorenom prostoru, stručnjaci savetuju provetravanje, kao i uklanjanje tepiha i zavesa. Takođe, ni životinje ne bi trebalo da borave u kući, odnosno da budu u blizini osoba, koje su podložne alergijama. Preporučuje se i češće menjanje garderobe i pranje kose, kako se polen ne bi zadržavao na telu.

Skoro uvek prisutni alergijski simptomi su kijanje ili kašljanje, a mogu se javiti i drugi.

Sa pojavom simptoma, odlazak kod lekara je obavezan, a što se tiče terapije, upotreba antihistaminika je prvi korak ka ublažavanju alergijskih reakcija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *