Ambasador Nemačke posetio Medveđu

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib posetio je Medveđu, gde je obišao Udruženje pčelara „Apis“ koje je osnovano u okviru zajedničkog projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i lokalne samouprave. Cilj ove posete bio je upoznavanje sa potencijalnim načinima za zadržavanje mladih ljudi na jugu Srbije, što je jedan od ključnih momenata ekonomskog razvoja.

 

Govoreći o ekonomskoj situaciju na jugu Srbije, nemački ambasador istakao je da bi bilo dobro da u ovom delu naše zemlje, po ugledu na sever, posluje više nemačkih privrednika. Kao jednu od glavnih prepreka koje postoje da bi situacija po ovom pitanju bila drugačija, Šib je naveo lošu infrastrukturu.

Prirodna bogatstva Gornje Jablanice, idealna za pčelarstvo, prepoznali su GIZ i opština Medveđa i pružili podršku u vidu opreme, za osnivanje Udruženja pčelara Apis.  Za dve godine broj pčelara je povećan i danas ovo udruženje okuplja 37 članova.

Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić zahvalio se ambasadoru napruženoj podršci i na dosadašnjoj saradnji. On je, ovom prilikom, rekao da se nada da će ta saradnja biti nastavljena, a kao potencijalnu oblast u kojoj je moguće uspostaviti dalje kontakte naveo je banjski turizam.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je u okviru svoje dvodnevne posete jugu Srbije, boravio i u Bujanovcu i Preševu.