Ambasador Slovenije Damjan Bergant u Leskovcu

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ugostio je danas ambasadora Slovenije, Damjana Berganta u Svečanoj sali grada, a razlog njegovog dolaska je poseta Udruženju Slovenaca Jablaničkog okruga. Ovom prilikom, istaknut je i obostrani interes za daljim unapređenjem i produbljivanjem odnosa između Slovenije i Srbije.

Na današnjem prijemu u Svečanoj sali grada, ambasador Damjan Bergant, istakao je da Slovenija u potpunosti podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji. Između ostalog, dodao je i da postoji mogućnost dolaska stranog investitora u leskovački kraj.

U gradu na Veternici, već dugi niz godina, funkcioniše Udruženje Slovenaca Jablaničkog okruga, koje trenutno broji ukupno 76 upisanih članova. S tim u vezi, sa ambasadorom Slovenije, u Leskovac je došao i Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, koji zapravo predstavlja krovnu organizaciju za celu slovenačku zajednicu u Srbiji.

Kako je konstatovano, postoji obostrani interes za daljim produbljivanjem odnosa između dveju zemalja, a prvi korak ka tome je već učinjen. U pitanju je potpisivanje sporazuma o bratimljenju između Leskovca i  Novog mesta, grada u Sloveniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *