Avioni Vojske Srbije nadletaće Leskovac povodom Dana pobede nad fašizmom

Avioni Vojske Srbije nadletaće danas više gradova, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vojni avioni preleteće iznad Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Užica, Požege, Čačka, Kragujevca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Kruševca, Trstenika, Kraljeva, Niša, Prokuplja i Leskovca.

Preleti vojnih aviona biće izvedeni od 11.30 do 13.00 časova, navelo je Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije, ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

One thought on “Avioni Vojske Srbije nadletaće Leskovac povodom Dana pobede nad fašizmom

  1. Zivela Srbija, nema mestu za fasizam, to upravo pokazuje Rusija u oslobadanju Ukrajine od Denecifikacije zemlje od kukastog krsta. Zivela Velika Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *