BAHATO: Romi najavili tužbu protiv novinara i poželeli mu batine!

romi 3

Leskovac – Pripadnici Romske nacionalne manjine najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će podneti tužbu protiv Televizije Leskovac, dnevnog lista Informer i novinara Dragana Marinkovića zbog , kako su rekli, širenja rasne mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Na konferenciji su svi ostali novinari stali u odbranu našeg načina izveštavanja o ovim događajima.  

Koordinator za romska pitanja pri lokalnoj samoupravi Vasip Bakić, rekao je da neće proći nekažnjeno svi oni koji su objavljivali i pisali o čitavoj Romskoj populaciji u negativnom kontekstu u proteklih nekoliko dana.

On je istakao da pojedinačni napadi i incidenti nemaju karakter međunacionalnog sukoba  i da, po njemu, takvo senzacionalističko izveštavanje samo podgreva ionako opasnu situaciju.

„Mi smo se dogovorili da tužimo sve koji su proitiv roma“ kratko je rekao Bakić.

Konferencija se u jednom trenutku pretvorila u žešću raspravu novinara i onih koji su je zakazali, jer su se nakon postavljenih pitanja naprosto našli u zaplećku.

Najpre su govorili da Nikolu Kalanju nisu napali Romi, a nakon iznošenja  činjenica novinara da je Kalanja sam govorio o tome ko ga je napao, ipak  to i priznali. Selim Alijević, predavač u Crkvi pod šatorom osudio je ovaj nasilnički čin.

NOVINARU REKLI DA JE TREBALO DA BUDE PRETUČEN

Novinara Televizije Leskovac pripadnici Romske nacionalne manjine stalno su prekidali i nisu mu dozvoli da postavi pitanje, a zatim krenuli i sa vređanjem.

romi 2

Nakon iznošenja pojedinačnih slučajeva o kojima je juče na sastanku sa pripadnicima nacionalnih manjina govorio zamenik načelnika odeljenja policije Tomislav Ilić u kojima su Romi u samo nekoliko poslednjih dana pretukli ili napadali, žitelje Srpske nacionalnosti, pripadnici Romske nacionalne manjine burno su reagovali i počeli novinara da nazivaju  lažovom.

U jednom trenutku je novinar Marinković počeo da objašnjava kako je teklo snimanje priloga u naselju Podvorce i kako su se pripadnici Romske nacionalne manjine žalili na to da postoji strah i strepnja od međusobnih sukoba. Pripadnici Romske nacionalne manjine su ga prekinuli pitanjem da li je tada u mahali bio pretučen.

„Nisam, naravno. Zar sam mogao da budem pretučen?“ pitao je Marinković.

„Pa trebalo je“ rečeno je kroz smeh za stolom odakle je držana konferencija.

Nakon uvreda u odbranu naše ekipe stali su svi prisutni novinari preteći da će da napuste konferenciju.

ČINJENICE

Kao dokaz da naša Televizija nije iznela u svom izveštavanju ni jednu jedinu laž jesu samo incidenti koji su se desili u prethodnih nekoliko dana, računajući i onaj u kojem je pretučen Nikola Kalanja.

romi 1

Pripadnicima Romske nacionalne manjine je na jučerašnjem sastanku sa policijom predočeno da je 27. marta u Sat mahali fizički napadnut Milan Šipić (rođen 1989. Godine) od strane dva Roma. Mladić je uspeo da pobegne u pravcu Dečjeg dispanzera. Takođe, 26. marta došlo je do verbalne svađe između dva dečaka srpske i romske nacionalnosti u jednoj od gradskih osnovnih škola zbog čega su podnete prekršajne prijave. Takođe, pre nekoliko dana na raskrsnici Porečke i ulice Dositeja obradovića Romi su napali Slavka Cakića i njegovog unuka.

Pripadnici policije su naveli da, pogotovo u letnjem periodu, dolazi do povećanog broja prijava građana zbog galame i buke u okolini Trga Crnog Marka, Ulici doktora Kašikovića, Radničkoj, Vlajkovoj i Norvežanskoj.

Na pitanje kako komentarišu to da je jučerašnji sastanak policija sazvala upravo zbog  pojava koje ukazuju da ima problema koji ugrožavaju stanje bezbednosti u ovim delovima grada, novinar Televizije Leskovac nije dobio odgovor.

Povodom optužbi da tekst objavljen na našem sajtu da u romskoj mahali Podvorce postoje određene grupe omladinaca i sa Romske i Srpske strane koje se tuku lancima i palicam nije tačan, Televizija Leskovac će večeras od 21 čas emitovati reprizu emisiju Pretres, snimljenu pre tri godine, u kojoj i jedna i druga strana otvoreno govore o postojanju ovakvih pojava i vape za rešavanjem problema.