Balkanska smotra mladih strip autora otvorena i zvanično

Učešće više od 3 hiljade autora iz 82 zemlje sa šest kontinenata, kao i prisustvo značajnih ličnosti iz oblasti devete umetnosti, doprineli su da grad na Veternici ponese titulu prestonice stripa u jugoistočnoj Evropi. Ovo je, između ostalog, istaknuto sinoć na otvaranju jubilarne 25. Balkanske smotre mladih strip autora, u galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

Ovom prilikom dodeljene su nagrade najboljim autorima za doprinos razvoju srpskog stripa, potom nagrada za najbolji satirični strip, kao i priznanje Prijatelj stripa. Ataše za kulturu Belgijske ambasade Bertran Fontjen, koji je manifestaciju i zvanično otvorio, izrazio je zadovoljstvo što je bio gost našeg grada, istakavši da je ovaj festival kruna trogodišnje uspešne saradnje.  

Protokol o saradnji u oblasti devete umetnosti između Leskovca i Brašova potpisali su Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj Školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” i Nikolae Pepene, direktor Regionalnog muzeja u pomenutom rumunskom gradu. 

Brašov, centar stripa u Rumuniji, je treći grad u regionu sa kojim će Leskovac uspostaviti bližu saradnju. Podsetimo, Leskovac se u prethodnom periodu na ovaj način pobratimio sa dva balkanska grada, Sofijom iz Bugarske i Herceg Novim iz Crne Gore.

Balkanska smotra mladih strip autora je najstariji strip festival u bivšoj Jugoslaviji, koji se održava od 1998. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *