Blagi porast broja pregleda u Dečijoj kovid ambulanti

U Dečijoj kovid ambulanti u Leskovcu, koja funkcioniše u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece, broj pregleda poslednjih dana je u blagom porastu, ali ne i broj dece pozitivne na korona virus. Naime, u periodu od 17. do 23. januara zabeleženo je 95 pregleda, a od 77 rezultata testiranja bilo je 26 sa pozitivnim nalazom, rekla je za našu televiziju Slađana Cvetanović, načelnica ove službe, dodajući da je kod novozaražene dece prisutna lakša klinička slika.

Karakteristika poslednjeg omikron soja korona virusa je zapaljenje gornjih disajnih puteva, za razliku od ranijih talasa, kada je jedan od glavnih simptoma bila obostrana upala pluća. Najčešći simptomi kod dece su blago povišena telesna temperatura, bol u grlu, kijanje i pojačana sekrecija iz nosa.

Od pretprošle nedelje počeo je blagi porast pacijenata, tako smo u pretprošloj nedelji imali 62 pregleda, od toga 50 testiranih i 10 pozitivnih. Već prošle nedelje bilo je 95 pregleda, od toga 77 testiranih i 26 pozitivnih.

Međutim, tokom prošlog meseca u kurativnom delu Dečjeg dispanzera zabeležen je povećan broj pregleda osnovaca uzrasta od 11 do 14 godina i srednjoškolaca, koji su dolazili sa vrlo visokom temperaturom, od 39 do 40 stepeni, opštom slabošću i malaksalošću, a bili su negativni na kovid 19.

U poslednjoj nedelji decembra zabeleženo je čak 3390 pregleda dece sa navedenim simptomima. Početkom januara, kada je počeo zimski raspust, ova brojka je smanjena za polovinu.

Pored visokog broja na dnevnom nivou dežurstva su bila mnogo opterećena, mi smo imali u toku noći 50 do 70 pregleda, dodaje naša sagovornica.

Inače, u Dečijoj Kovid ambulanti trenutno radi jedan lekar, a radno vreme je od 7 do 14 časova i 30 minuta, radnim danima i vikendom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*