Cena vode biće povećana za 48,7 procenata

Na današnjoj sednici Gradskog veća  data je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod“ Leskovac kojom se povećava cena vode za domaćinstva. Na osnovu odluke prosečna cena vode za ovu kategoriju potrošača ubuduće će iznositi 88 dinara po metru kubnom umesto dosadašnjih 59,18 dinara. Takođe, usvojen je i predlog Rešenja kojim se daje saglasnost na Odluku Nadzornog odbora komunalnog preduzeća „Grdelica“ o povećanju cene proizvodnje i isporuke vode i odvođenja otpadnih voda u Grdelici. Za fizička lica cena vode iznosiće 78,1 dinara po metru kubnom, a za pravna lica 143 dinara. Cena kanalizacije za fizička lica ubuduće će biti 14,3 dinara po metru kubnom, dok će za pravna lica ona iznositi 29,7 dinara.

U obrazloženju Predloga rešenja kojim se daje saglasnost na Odluku Nadzornog odbora leskovačkog Vodovoda za izmenu cenovnika, navedeno je pored ostalog, da cena vode nije promenjena od aprila 2015. godine, da je u međuvremenu došlo do povećanja troškova poslovanja, da se ovim uvaćanjem Leskovcac izjednačava sa gradovima sličnih tehničkih kapaciteta, te da u većini lokalnih samouprava građani cenu vode i kanalizacije plaćaju odvojeno. Takođe je navedeno da je u proteklim godinama, izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže u mnogim delovima grada, kao i da Leskovac ima jednu od kvalitetnijih voda za piće.

Od sledeće godine na računima za vodu i kanalizaciju naći će se i taksa za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu.

Takođe zbog povećanja cena troškova poslovanja došlo je do uvećanja cene proizvodnje i isporuke vode i odvođenja otpadnih voda u Grdelici, što je poslednji put učinjeno u februaru 2011. godine. Naglašeno je i da vodovodi sličnih kapaciteta poput onog u Vlasotincu i Vladičinom Hanu imaju veću cenu vode, ali je bilo reči i o izmeni trase vodovodnih cevi od Gradišta do Grdelice i izgradnji rezervnog rezervoara u Gradištu. Vrednost ove investicije je oko milion evara, a sredstva za njegovu realizaciju potraživaće se putem projekta od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *