ČISTA DESETKA: Dobio Pupinovu nagradu a ima svega 24 godine

branislav

Vlasotince – Student doktorskih studija na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Vlasotinčanin Branislav Stanković ima svega 24 godine I iza sebe već brojne nagrade za oblast kojom se bavi.

Poslednje u nizu priznanja je Pupinova nagrada Matice srpske, koja se dodeljuje za doprinos prirodno-matematičkim I tehničkim disciplinama.

Branislav je dobio drugu nagradu za master rad “Transformacija superkritične u subkritičnu Andonov-Hopfovu bifurkaciju”.

Osnovne I master studije završio je sa prosečnom ocenom 10, a  trenutno radi I kao istraživač-saradnik na dva projekta na matičnom fakultetu.

-Ljubav prema hemiji javila se još u OŠ “8.oktobar”, a odluku da studiram fizičku hemiju doneo sam u drugoj godini srednje škole – kaže Branislav. 

Mladi Stanković dva puta je bio stipendista Fonda za mlade talente “Dositeja”, bio je stipendista republičke Fondacije za razvoj naučnog I umetničkog podmlatka, dobitnik godišnje nagrade Srpskog hemijskog društva, novčane nagrade Fondacije “Sestre Bulajić” za najbolji diplomski rad, a u školskoj 2012/2013. proglašen je najboljim studentom beogradskih studentkih domova.

Iako bi njegova želja da ode I radi u inostranstvu, možda, trebalo da se podrazumeva, on tamo želi da provede samo par meseci.

-Želeo bih da odem u inostranstvo na usavršavanje, ali bih ipak voleo da se vratim u Srbiju. Nekako je naš mentalitet drugačiji, više mi odgovara, mi se oko svega lakše dogovorimo – smatra Branislav I dodaje da iskustva njegovih prijatelja u naučno istraživačkoj sferi u inostranstvu pokazuju da se može raditi, ali ne I napredovati značajno I da je veoma teško dobiti stalan posao.