Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Vučju, zadužbina porodice Teokarević, građevina je neprolazne vrednosti

Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Vučju sagrađena je tridesetih godina prošlog veka. Porodica Teokarević, zaslužna za procvat ove varoši u periodu između dva svetska rata, podigla je ovu građevinu na temeljima stare srednjovekovne crkve, koju su, prema predanju, srušili Turci.

Ovaj objekat neprolazne vrednosti je Vana, udovica Dimitrija Mite Teokarevića, nakon smrti svog supruga ostavila Vučjancima. Crkva je podignuta na oko kilometar od Vučja, na obroncima Kukavice. Osveštana je na Ivanjdan 1938.

,,Smatra se da je ova građevina podignuta između 1932. i 1937. godine na temeljima stare crkve Nikole Skobaljića, koja je, prema nekim izvorima, bila posvećena Presvetoj Bogorodici. Nakon što je Mita Teokarević preminuo, njegova udovica Vana finansirala je podizanje ove crkve, sa sinovima Slavkom, Vladom i Lazarem.”, kaže za Televiziju Leskovac istoričar Đorđe Mitrović.

Građevinu specifične lepote pojedini svrstavaju u najznačajnije primere međuratne crkvene arhitekture kod nas.

,,Arhitekta ove crkve je Rus Georgije Samojlov, koji se doselio u Vučje. Bio je arhitekta svih građevina porodice Teokarević. Sama crkva zidana je u ruskom baroknom stilu. Petar Suhačev, takođe Rus, bio je zoograf crkve.”, dodaje naš sagovornik.

I danas je mesto okupljanja stanovnika Vučja i okolnih sela, kao i svih onih koji posećuju veličanstveni kanjon Vučjanke.

Prilog o crkvi pogledajte u našoj “Panorami”.

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *