Crkveni ansambl “Branko” održao koncert povodom obeležavanja godišnjice postojanja

Crkveni ansambl “Branko” večeras je u punoj sali Leskovačkog kulturnog centra priredio koncert i time obeležio godišnjicu postojanja.

Publici se ovom prilikom predstavila i leskovačka crkveno-pevačka družina “Branko”, kao i istoimeni dečiji crkveni hor. Pored brojnih posetilaca, događaju su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije i drugi predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Koncert je izazvao veliko interesovanje posetilaca, koji su uživali slušajući dela duhovne i svetovne, starogradske muzike.

Publika je naročito bila oduševljena nastupom najmlađih, koji su bili ispraćeni gromoglasnim aplauzom.

Prisutne je pozdravio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Dalibor Stefanović:

“Leskovac je grad koji neguje tradiciju i drago mi je što se, naročito u poslednje vreme, promovišu one prave njegove vrednosti, onaj stari Leskovac.

Neko je rekao da tamo gde je teže najlepše se stvara. Ako gledamo kroz istoriju, u ovom kraju nije bilo lako živeti, a upravo je ovaj kraj iznedrio velike stvaraoce, posebno u oblasti muzike.”

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratila Nataša Jovanović, koja je podsetila na brojne nagrade koje su u proteklom periodu dodeljene ovom crkvenom ansamblu i dečijem horu.

“Čast mi je da vam se večeras obratim u ime gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića. Poslednje priznanje koje je pripalo crkvenom ansamblu “Branko” je nagrada dodeljena na 55. Mokranjčevim danima za najbolje izvedeno delo kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Brojnim nagradama može se pohvaliti i dečji crkveni hor. Ja vam želim mnogo uspeha u godinama koje su pred nama.”

Muški ckveni hor Branko osnovan je daleke 1886. godine, a ime je dobio po pesniku Branku Radičeviću. Od tada, izuzev pauza tokom ratnih perioda, aktivno učestvuje na svetim liturgijama, venčanjima i praznicima.

Poslednjih godina nastupa i na festivalima u okruženju, a nekoliko koncerata održao je i u inostranstvu.

Prošle godine 27. oktobra sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa niškog Arsenija osnovan Leskovački crkveni ansambl tradicionalne srpske muzike Branko, čiji je osnovni zadatak negovanje etno i tradicionalne srpske muzike, kao i predstavljanje kulturno istorijskog nasleđa Srba sa Kosova i Metohije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *