DA LI ĆE GIMNAZIJA I EKONOMSKA POČETI DA MENJAJU SMENE ?

Ekonomska škola „Đuka Dinić“ u Leskovcu pre par meseci ponovo je aktuelizovala problem organizacije nastave u školi tako što se, između ostalog, obratila i zaštitniku građana Republike Srbije.

Iz ove kancelarije upućena je preporuka da Gimnazija i Ekonomska škola u saradnji sa načelnikom Školske uprave i nadležnim upravama Grada Leskovca, bez odlaganja, reše problem smenskog rada ali i načina korišćenja školskog prostora.

Zaštitnik građana Republike Srbije, kako se u dopisu navodi, utvrdio je da rukovodstvo Gimnazije čini propust na štetu prava deteta i učenika koji se ogleda u odbijanju da sa Ekonomskom školom izvrši usaglašavanje organizacije rada i nastave. Prošle nedelje načelnik Školske uprave Tomislav Simonović, uz prisustvo prosvetnih inspektora, održao je sastanak sa direktoricama ove dve ustanove i dao im rok od 15 dana da pokušaju da se dogovore.

Direktorka Gimnazije Ivana Ilić nije želela javno da komentariše novonastalu situaciju ali je u razgovoru sa novinarom  kazala da Gimnazija više od 6 decenija nastavu realizuje u prvoj smeni i da Nastavničko veće, kolektiv, Školski odbor, Savet roditelja i Đački parlament smatraju da ovaj problem ne treba rešavati sada, kada je školska godina u toku. Ona je istakla da bi rešenje tog problema trebalo ostaviti za period kada se bude izvršila racionalizacija školske mreže mada bi najbolje bilo kada bi se stvorile mogućnosti da Ekonomska škola dobije svoj novi prostor.

Direktorka Ekonomske škole Milijana Dimić rekla je da se, i pored preporuke načelnika Školske uprave i inspekcijskih prosvetnih organa da se dogovorno reši problem, ni do danas nije došlo do sastanka sa direktorkom Gimnazije.

Načelnik Školske uprave Tomislav Simonović rekao je da su mišljenja direktorica izuzetno oprečna ali i da obe imaju maksimalnu podršku organa upravljanja u školama kao i Đačkih  parlamenata ali i da se iskreno nada da će one uspeti da se dogovore.

Epilog da li će Gimnazija i Ekonomska napokon početi da menjaju smene znaće se veoma brzo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *