Dan bez duvanskog dima obeležen podelom nagrada učenicima i predškolcima

Pod sloganom „365 dana bez duvana“ danas se obeležava 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima, u cilju podizanja svesti o štetnosti pušenja, naročito kod mladih osoba. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u učeničkoj populaciji od 11 do 15 godina, svaki deseti učenik puši.

Skoro 31 procenat stanovnika u Srbiji puši, a posebno je zabrinjavajući podatak, koji ukazuje na porast broja pušača među mladim ljudima. Statistika pokazuje da 14,8 procenata mladih iznad 15 godina smatra da pušenje nije štetno, dok su istraživanja registrovala da je samo trećina stanovnika dobila savet od svog izabranog lekara u vezi odvikavanja od pušenja.

U leskovačkom Zavodu za javno zdravlje ukazuju i da je visok i brz porast upotrebe elektronskih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda.

Između ostalog, istaknuto je i da u narednom periodu predstoji donošenje novog Zakona o zabrani pušenja ne samo u zatvorenom prostoru, već i u parkovima, kao i na prostorima namenjenim za sportske aktivnosti.

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Zavod za javno zdravlje Leskovac organizovao je i dodelu 56 nagrada deci u predškolskim ustanovama i učenicima osnovnih škola sa područja čitavog Jablaničkog okruga, a koji su osvojili jedno od prva tri mesta na literarnim i likovnim konkursima u 2023. godini. Teme ovih konkursa bile su pravilna ishrana koja čuva zdravlje, zatim promocija dojenja, kao i ideje za izradu kalendara zdravlja za 2024. godinu. Od 56 nagrađenih, njih petoro ostvarilo je značajan uspeh i na konkursima, koji su sprovedeni na republičkom nivou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *