Dan pobede nad fašizmom obeležen u Spomen parku u Leskovcu (VIDEO)

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća u leskovačkom Spomen parku obeležen je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, koji se proslavlja u znak sećanja na datum kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Na današnji dan pre 79 godina, Evropom je zavladao mir i završen je Drugi svetski rat. Nakon ogromnih razaranja i više od 50 miliona ljudi koji su izgubili život, Nemačka je 9. maja 1945. godine potpisala bezuslovnu kapitulaciju, čime je slomljen jedan nedemokratski režim koji je pretio da uruši sve tekovine savremenog društva.

Rečima da je srpski narod, kao i uvek, dao ogroman doprinos u obuzdavanju nacističke nemani i gušenju ideje fašizma, prisutnima se obratio Oliver Antanasijević, zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca.

On je podsetio i da je tadašnja Jugoslavija, prema zvaničnim podacima, imala oko million 700 hiljada žrtava.

Izveštaj o ovom događaju pogledajte u emisiji “Panorama”

Vence i cveće na centralni spomenik u leskovačkom parku, položile su delegacije Vojske Srbije,  SUBNOR-a, Organizacije boraca veterana rata i Grada Leskovca.

Inače, na ovaj dan 1950. godine, potpisana je Prva deklaracija koja je imala za cilj ujedinjenje zemalja Evrope i bio je to prvi korak ka stvaranju Evropske unije. Zbog toga se ovaj datum obeležava i kao Dan Evrope. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *