Danas se obeležava praznik Prepodobne mati Paraskeve

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Sveta Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.


Prema starom običaju, ovoj svetiteljki se na praznik odaje poštovanje molitvom, pali se tamjan i izbegavaju teški kućni poslovi. Dan Svete Petke je i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika koji smatraju da je ona zaštitnica njihovog doma.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Način njenog života uzor je i mnogim monahinjama. Sutrašnji praznik naša crkva obeležiće liturgijom.


U kalendaru postoje četiri svetiteljke pod imenom Petka. U leskovačkom kraju hram u Kumarevu posvećen je Prepodobnoj mati Paraskevi, a dva, u Rudaru i Bošnjacu, posvećena su Svetoj Paraskevi Mučenici Rimljanki.  Najpoznatija crkva Svete Petke nalazi se na Kalemegdanu,  a za vodu sa izvora ovoj crkvi, veruje se da je čudotvorna i da leči mnoge bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *