“Dani jagoda” u Karađorđevcu

Dvanaesta po redu manifestacija “Dani jagoda” održana je danas u selu Karađorđevac. Ovo mesto je zahvaljujući svom geografskom položaju pogodno za proizvodnju ove vrste voća.

Tom prilikom, za najboljeg proizvođača jagode proglašen je Nenad Stanković iz Belanovca, dok je nagrada za najlepšu jagodu otišla u ruke Siniše Marinkovića iz Karađorđevca. Kao najmlađi proizvođač, istakao se Nemanja Kostić iz Leskovca.

Održano je i takmičenje u brzom skidanju peteljki sa jagode, na kojem je već treću godinu zaredom pobedu odnela Danijela Mitrović.

Prema rečima Žarka Georgijeva, potpredsednika Saveta Mesne zajednice “Karađorđevac”, u ovom selu veliki broj domaćinstava bavi se proizvodnjom jagoda. Zasadi ovog voća prostiru se na površini od oko 20 hektara.

Manifestaciju je zvanično proglasila otvorenom Sanja Milošević, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije, koja je ovom prilikom istakla da će grad Leskovac nastaviti da podržava ovakve inicijative.

Za oblast poljoprivrede, u tekućoj godini iz budžeta grada opredeljena je suma od 181,4 milion dinara, od toga 101 milion izdvojen je za subvencije poljoprivrednim proizvođačima.

Brojni posetioci mogli su da uživaju u najkvalitetnijem rodu jagoda, kao i u poslasticama pripremljenim od ovog voća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *