“Dani kruške” u Vučju – ove godine smanjeni prinosi i kvalitet

Manifestacija Dani kruške čiji je cilj promocija ovog voća i njegovih proizvođača, održana je šesti put zaredom u Vučju u dvorištu  Osnovne škole „Bora Stanković“. Ova godina je, kako su nam rekli okupljeni voćari, zbog neadekvatnih vremenskih uslova bila loša za proizvodnju kruške pa je samim tim smanjen i prinos.

Najveće površine zasada pod kruškom u Jablaničkom okrugu, oko 530 hektara, nalaze se u vučjanskom kraju, zbog čega se Dani kruške upravo održavaju u Vučju. Ipak, loši vremenski uslovi ove godine uticali su na smanjen kvalitet i prinos kruške.

Cena i dalje nije formirana, ali pretpostavlja se da će biti na nivou prošlogodišnje koja je iznosila oko 60 dinara po kilogramu što je, kako pojedini proizvođači dodaju, neisplativo.

Ova manifestacija bila je prilika da predstavnici lokalne samouprave podsete na izdvajanja iz gradske kase za oblast poljoprivrede. Između ostalog, govorili su o subvencijama za poljoprivrednike koje su prošle godine rebalansom budžeta povećanje sa 30 miliona dinara na 34,5.

U sklopu manifestacije održano je i predavanje Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Leskovac, priređen je nastup ansambla Doma kulture Vučje, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uručio je i prigodne poklone proizvođačima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *