“Dani višnje” u Radonjici

Deveta po redu manifestacija „Dani višnje“, koja je okupila nemali broj poljoprivrednih proizvođača, održana je danas u selu Radonjica. Ovo mesto je zbog povoljnog geografskog položaja, poznato po proizvodnji ovog voća.

Božidar Stamenković iz Radonjice je ovom prilikom nagrađen trimerom za najveću površinu pod zasadom višnje, dok je nagrada za najlepšu višnju otišla u ruke Jovana Đokića iz Orašca. Kao najmlađi proizvođač, istakao se Marko Đokić iz Donje Bunuše.

Održano je i takmičenje u brzom čišćenju koštica, u kojem je pobedu odnela Stana Đokić iz Radonjice.

Grad Leskovac pruža kontinuiranu podršku poljoprivrednicima kroz izdvajanja za ovu oblast, koja su u tekućoj godini dostigla visinu od 181,4 miliona dinara. Takođe, i finansijski podržava održavanje manifestacija, koje za cilj imaju promociju proizvoda leskovačkog kraja.

Kako je istakla Sanja Milošević, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije, svake godine raspisuje se konkurs za dodelu podsticajnih sredstava. U 2024. godini za poljoprivredne subvencije u gradskom budžetu opredeljen je iznos od preko 101 miliona.

Okupljeni su na današnjoj manifestaciji imali priliku da uživaju u svežim višnjama, ali i raznim poslasticama, koje su napravljene od ovog voća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *