DANI VLASOTINCA

VLASOTINCE – Muzički festival Vlasinko proleće, litija od crkve do krsta posle 70 godina, izložba ličnih predmeta Hristifora Crnilovića i koncert duhovne muzike Danice Krstić najvažnije su novine koje će obeležiti manifestaciju „Dani Vlasotinca“, koja se organizuje povodom obeležavanja gradske slave – Prenosa moštiju Svetog oca Nikole, u narodu poznatije kao „letnji“ Sveti Nikola. Istovremeno, u okviru „Dana Vlasotinca“ održaće se i sada već tradicionalna manifestacija Noć muzeja.

Dani Vlasotinca“ počinju u subotu 19.maja u 11 sati, u Sobi stare srpske grafike u muzeju, Međunarodnim muzičkim festivalom „Vlasinsko proleće“. Ovaj festival, koji organizuje Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, prvi put će biti organizovano van prestonice. Takmičarske kategorije su violina i gitara.

U ponedeljak 21.maja u porti vlasotinačke crkve koncert duhovne i etno muzike održaće vokalna solistkinja Danica Krstić,koja u Vlasotince dolazi pravo sa Evrovizije gde je predstavljala Srbiju sa grupom Sanja Ilić i Balkanika.

Na dan slave, u utorak 22.maja nakon liturgije iz crkve u 9.30 kreće litija koja je poslednji put prošla ulicama Vlasotinca pre 70 godina – 1948.godine. Kod krsta će se, u 11 sati, obaviti rezanje slavskog kolača. Istog dana u 19 sati u galeriji na keju biće izloženi lični predmeti Hristifora Crnilovića, doneti iz Makakove kuće u Beogradu, gde se čuvaju, a o počecima čuvenog etnologa govoriće autor izložbe Jelena Tucaković i muzejski savetnik Vesna Bižić Omčikus. Izložba će biti otvorena do 1.juna.

Dani Vlasotinca“ završavaju se u četvrtak 24.maja, promocijom romana Cepanje duše, autora Jelene Milenković koja će se održatu u dvorištu Kulturnog centra s početkom u 19 sati. Organizator manifestacije je Kulturni centar, a pokrovitelj opština Vlasotince.