Demant ribara: Ukoliko ne prestanu klevete podnećemo tužbe!

demant

Leskovac – Informacije koje su pojedini ribolovci, na protestu održanom u sredu 5. februara ispred prostorija Udruženja građana „Veternica“ u Leskovcu, izneli u javnost u potpunosti su neistinite, rekao je za Televiziju Leskovac direktor Privrednog društva asocijacije „Veternica – Vlasina“   Živojin Stojilković.

Naime, Asocijacija je 2013. godinu završila sa gubitkom od 160 hiljada dinara zbog dugovanja udruženja iz Vranja i Vladičinog Hana od oko 860 hiljada dinara i ekcidentne situacije koja se u januaru prošle godine desila na Aleksandrovačkom jezeru koja je Privredno društvo koštala oko 300 hiljada dinara.

-Udruženje građana „Veternica“ u Leskovcu prošle godine, na ime članarine, prihodovalo je 709 hiljada dinara tako da je izjava Nebojše Jovića o tome da su  nedostajala dva miliona dinara puko nagađanje, samim tim što je to prevelika cifra i za samo Privredno društvo koje godišnje raspolaže sa 7 miliona dinara, rekao je direktor asocijacije Živojin Stojilković.

On je dodao da se prihod od članarine po programu rada Udruženja troši se za takmičenja ribolovaca i popularizaciju ovog sporta i da od ove godine nije obavezna. Isto tako, Stojilković je demantovao i informaciju da se godinama unazad nije vršilo poribljavanje voda iznoseći podatak da je za protekle 4 godine samo u jezeri Barje u dva navrata ubačeno oko 1 500 kilograma ribe.

– Poribljavanja se vrše na osnovu godišnjeg plana. Prošle godine nije bilo poribljavanja jer nije ni bilo predviđeno godišnjim planom na osnovu sugestije resornog ministarstva koje je trebalo da izradi nacrt novog Zakona o održivom korišćenju ribljeg fonda.  Svake prethodne godine bilo je poribljavanja na teritoriji dela ribarskog područja Srbija istok kojim mi upravljamo. Izvršiti poribljavanje sa manjkom od samo jednog kilograma riba stiču se uslovi da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju raskine ugovor sa asocijacijom. Poribljavanje je i uslov da se korišćenje voda dobije na još godinu dana, istakao je  Živojin Stojilković.

Dug ribočuvarima na ime zarada, a njih je šest na području asocijacije, na dan 31. decembra 2013. godine je oko 400 hiljada dinara.

– Ribočuvari treba da prime oktobarsku platu. Svi doprinosi plaćeni su do današnjeg dana, kaže Stojilković.

Kako iz godine u godinu broj članova ribarskih udruženja generalno opada situacija se projektovala i na samu asocijaciju. Sam po sebi govori podatak da je 2 000 – te godine u Srbiji broj članova iznosio 117 hiljada, a 2013. – te 39 hiljada. Razlog tome je, između ostalog, bojkot kupovine dozvola za ribolov, a u prilog toj situaciji govori podatak da je samo prošle godine asocijacija podnela 332 prekršajne prijave za pecanje bez dozvole i krivolov.

Od početka godine do danas, kako nam je rečeno, Udruženje građana „Veternica“ prodalo je 500 dozvola za ribolov.

Ukoliko i u narednom periodu pojedini ribari nastave da plasiraju netačne informacije u javnost Udruženje će biti primorano da podnese tužbe za klevetu, kaže direktor asocijacije Živojin Stojilković.