Depresija, anksioznost i usamljenost sve učestaliji među mladima

Prema podacima UNICEF-a, u poslednje vreme sve veći broj mladih se suočava sa mentalnim problemima, na šta je svakako uticala i pandemija kovida 19. Najčešći među njima su depresija, ansioznost i usamljenost, rečeno je, između ostalog, na projekciji dokumentarnog filma „Povezivanje tačkica“ o mentalnom zdravlju mladih, koja je održana u Leskovačkom kulturnom centru.

Učenici leskovačkih osnovnih i srednjih škola, njihovi nastavnici, kao i članovi udruženja i nevladinih organizacija, imali su priliku da čuju priče i poruke mladih sa mentalnim problemima i osoba koje imaju lično iskustvo, kao i da se uključe u globalnu diskusiju o ovoj značajnoj društvenoj temi. Jedan od govornika bio je i Luka Đorđević, mlada osoba koja se suočavala sa mentalnim problemima. On je kao jedan od problema mladih naveo nedovoljnu podršku i razumevanje od strane okoline.

Svoj osvrt na ovu temu dala je i Anne Marie Alves Ćurčić, novinarka koja se bavi zagovaranjem za mentalno zdravlje mladih, i osoba koja ima lično iskustvo.

Nakon Leskovca i Vlasotinca, projekcija filma „Povezivanje tačkica“ narednih dana biće održana u još sedam gradova Srbije.

Mladi koji se suočavaju sa mentalnim problemima mogu potražiti besplatnu pomoć stručnjaka na sajtu Unicefa www.svejeok.rs .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *