Digitalni mamograf i magnetna rezonanca uskoro u Opštoj bolnici Leskovac

Nakon što je u prethodnih  šest meseci Opšta bolnica Leskovac dobila dva nova skenera i dva rendgen aparata, očekuje se da ova zdravstvena ustanova uskoro dobije i digitalni mamograf, kao i  magnetnu rezonancu, istaknuto je prilikom današnjeg obilaska radova na drugoj fazi rekonstrukcije leskovačke bolnice, od strane predstavnika lokalne samouprave.

Takođe, Opšta bolnica Leskovac u narednom periodu dobiće i novu angio salu, a nuklearni kabinet gama kameru za snimanje štitne žlezde, vrednosti između 280 i 320 hiljada evra, najavljeno je ovom prilikom. Uz kompletnu rekonstrukciju podova, vodovodne, kanalizacione i električne mreže, ova ustanova će biti u rangu sa većim kliničkim centrima u našoj zemlji.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije bolnice vrednosti 5 miliona evra, krajem prošle godine zvanično su počeli radovi na renoviranju unutrašnjeg dela ove ustanove, u okviru druge faze, vrednosti 4,5 milijardi dinara, dok će dodatna milijarda biti opredeljena za tehničko opremanje.

Za nabavku dva nova skenera i rendgen aparata, uključujući adaptaciju prostorija i bazne stanice, izdvojeno je 1,490 000 evra.

-Neke od prednosti nove opreme su manji rizik od zračenja, ali i kraće vreme trajanja pregleda. Primera radi, skener glave će umesto 20 sekundi, trajati samo 3. Reč je o 160-slajsnim aparatima, sa kojima će dijagnostika biti mnogo preciznija –objašnjava Miodrag Janković, načelnik Službe za Radiologiju OBL.

-Za rekonstrukciju Opšte bolnice iz gradske kase izdvojeno je 95,5 miliona dinara, za izradu projektno tehničke dokumentacije i angažovanje nadzornog organa. U narednom periodu nastaviće se sa ulaganjima u ovu važnu oblast- istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Iako će zbog rekonstrukcije biti skraćen operativni program, radiće se na tome da se smanje liste čekanja, ističu nadležni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *