DISKRIMINACIJA: Roditelji ne žele da romska i srpska deca dele isto odeljenje!

priblem skole u vinarcu

Vinarce – Iako je gradski prosvetni inspektor naložio direktoru OŠ “Milutin Smiljković” u Vinarcu da izvrši ponovnu podelu dece upisane u prvi razred kako bi se, kako je navedeno u zapisniku, izbegla segregacija romske dece, roditelji učenika jednog od odeljenja ne dozvoljavaju ovakvu preraspodelu.

Oni su izričiti u stavu, koji su izneli i u peticiji prosleđenoj nadležnoj inspekciji, da će u suprotnom prebaciti svoju decu u drugu školu.

U prvi razred vinaračke škole ide 47 – oro đaka raspoređenih u dva odeljenja. Oba su mešovita – sastavljena od dece srpske i romske nacionalnosti, mada u jednom preovladavaju srpska, a u drugom romska deca.

Prilikom formiranja odeljenja rukovodtvo škole gledalo je i da ispoštuje želje roditelja kada je izbor učitelja u pitanju.

Tako sada u odeljenju učiteljice Slađane Petrović nastavu pohađa 15 – oro đaka srpske i devetoro romske nacionalnosti, a učitelja Miodraga Andonovića sedmoro srpske i 16 – oro romske nacionalnosti.

Učitelj Andonović uložio je žalbu gradskom prosvetnom inspektoru na način formiranja odeljenja u kome je istakao da je citiramo: “ovakvom podelom učenika izvršena segregacija romske dece”.

Međutim, roditelji, prvenstveno romske dece, sa tim se ne slažu.

“Upravo taj učitelj pravi jednu nepravilnost. Ako je toliko human, šta mu znači ako on ima više romske, a u ovom odeljenju više srpske dece? On je taj koji vrši diskriminaciju”, kaže Trail Gavrilović.

Roditelji učenika koji pohađaju nastavu kod učiteljice Slađane Petrović nisu dozvolili da se naložene mere gradskog prosvetnog inspektora primene i da se skoro na polugođu deca preraspoređuju.

“Mi nećemo decu da šaljemo u školu ako misle da ih “tumbaju”. Evo ga polugođe. Deca će ostati kod učiteljice Slađane, a mi ćemo obavestiti načelnika Školske uprave Simonovića i inspekcijske organe. Ako budu premeštali decu mi ih nećemo puštati u školu”, tvrdi roditelj Zoran Gavrilović.

Učitelj Miodrag Andonović nije želeo da daje izjavu za našu Televiziju povodom nastale situacije u školi, a direktor Nenad Cekić rekao je da je prilikom formiranja odeljenja poštovana i želja roditelja kom učitelju žele da povere svoje dete.

Nakon dobijanja dopisa nadležnog inspektora sa predlogom mera pedagog je sačinio novu podelu učenika po odeljenjima koji roditelji dece iz odeljenja koje vodi učiteljica nisu prihvatili.

Direktor škole je nadležnoj inspekciji uložio prigovor tako da će se epilog znati u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *