Dodatnih 5000 dinara za učenike koji se opredele za deficitarna zanimanja

Srednjoškolci koji 2024/25 školske godine upišu deficitarna trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja po dualnom modelu, mogli bi da u narednoj školskoj godini računaju na dodatnih 5.000 dinara mesečno od države. Prema Uredbi o podršci dualnom obrazovanju, koju je usvojila Vlada Srbije, ovaj iznos bi država uplaćivala učenicima devet meseci, preko namenskog računa koji će im biti otvoren u Poštanskoj štedionici. U Privrednoj komori Srbije ističu da će do kraja juna, ili početkom jula, očekuje raspisivanje konkursa kada će se tačno znati na koji način će se finansijski podržavati učenici, ali i poslodavci.

Uredba o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju locirala je određeni broj deficitarnih zanimanja, do kojih je došlo na osnovu podataka o upisu učenika u dualne obrazovne profile u prethodne dve godine. Uzeti su u obzir i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Đaci koji se odluče da školovanje nastave po dualnom modelu dobijaće i naknade od poslodavaca za učenje kroz rad, a njena visina će zavisiti od toga koliko puta nedeljno imaju praksu. Za svaki dan proveden na praksi, učenici bi u trebalo da dobiju 70 odsto minimalne cene rada po satu, ističe za Tanjug Aleksandra Milićević, rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije (PKS).

Iznos koji bi učenici dobijali od poslodavaca ili kompanija u kojima imaju praksu zavisi od toga koliko sati u jednom mesecu je učenik boravio na učenju kroz rad, kao i od obrazovnog profila koji odaberu. Model dualnog obrazovanja ne obavezuje učenike da nakon završenog školovanja moraju da nastave rad kod određenog poslodavca, niti da vraćaju novac koji će dobijati. Isto tako, ni poslodavci nisu u obavezi da zapošljavaju učenike koji kod njih pohađaju praksu, naglašavaju Privrednoj komori Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *