Država daje subvencije za kupovinu električnih automobila

Od ponedeljka 12. februara, biće raspisan javni poziv za dodelu subvencija za kupovinu novih vozila na električni pogon u maksimalnoj vrednosti od 5.000 evra. Za ove namene, Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 170 miliona dinara. Pravo na subvenciju mogu da ostvare kako fizička, tako i pravna lica, kao i preduzetnici, a zahtevi se podnose Ministarstvu do 31. oktobra.

Kada je u pitanju korišćenje električnih automobila postoje prednosti, koje se, pre svega, odnose na manje zagađenje vazduha, s obzirom na to da nema emisije štetnih gasova, te da se kao izvor energije koristi  struja, zatim troškovi održavanja su izuzetno niski, a i sama registracija je jeftinija, objašnjava Igor Dimitrijević, u ime Udruženja Auto servisa Srbije.

Prema njegovim rečima, za razliku od prošle godine, u 2024. kupovina hibridnih vozila neće biti subvencionisana od strane Vlade Republike Srbije.

Samo rukovanje električnim automobilom je vrlo jednostavno i ono pak ne zahteva posebnu obuku vozača. Nasuprot tome, adekvatna obuka servisera je neophodna.

Automobili na električni pogon mogu da se pune na kućnu instalaciju. Dužina punjenja, kako naglašava Dimitrijević, zavisi od tipa vozila i baterije.

U okviru komercijalnog programa, cene električnih automobila se kreću od 18 hiljada evra pa naviše. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *