Državni sekretar Dejan Antić prisustvovao obeležavanju 146 godina postojanja i rada Vojne bolnice u Nišu

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić prisustvovao je obeležavanju 146 godina postojanja i rada Vojne bolnice u Nišu.

Državni sekretar Antić ukazao je da Vojna bolnica Niš ima dugu i slavnu tradiciju na koju Nišlije treba da budu ponosne.

,,Nastala je u teškim ratnim vremenima kada se borilo za slobodu južnih srpskih zemalja. Samo desetak dana po oslobođenju Niša od Turaka, 22. januara 1878. godine, odlukom Srpske vrhovne komande Niš je dobio svoju prvu zdravstvenu ustanovu. Bila je to Vojna bolnica – prva i u tom trenutku jedina zdravstvena ustanova na oslobođenom jugu. Njeno osnivanje je označilo početak organizovane zdravstvene zaštite vojnih lica ali i svih građana iz novooslobođenih okruga jer je niška vojna bolnica bila i civilna bolnica”, rekao je Antić.

On je istakao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, ima odličnu saradnju sa Upravom za vojno zdravstvo, kao i da zajedničkim snagama sa Ministarstvom odbrane kontinuirano radi na unapređenju položaja boraca i dodatnom podizanju kvaliteta njihove zdravstvene zaštite.

,,Za nas Vojna bolnica u Nišu nije samo efikasna zdravstvena ustanova. Ona je i istorijski simbol srpske izdržljivosti, borbe, humanosti i otpora koji smo kao narod pružali agresorima i stranim zavojevačima, zato što je medicinsko osoblje niške Vojne bolnice uvek delilo sudbinu srpskog ratnika i seljaka! Od oslobođenja Niša i Vranja 1878, preko Kumanova, Bregalnice, Cera, Kolubare do bitke za Koridor ili Košara i Paštrika”, naglasio je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *