Dugovanja Medicinske škole u Leskovcu biće isplaćena narednih meseci (VIDEO)

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojeni su predlozi odluka o regulisanju odnosa između Medicinske škole i izvođača radova, iz perioda od pre 19 godina, kada je zgrada ove ustanove izgorela u požaru. Time će narednih meseci biti rešen problem blokade ove vaspitno-obrazovne ustanove. Većnici su, pored ostalog, dali saglasnost i na Nacrt Odluke o javnom linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika, a usvojene su izmene i dopune Plana nabavki za 2024. godinu.

Dugovanja Medicinske škole Leskovac prema Zanatskoj zadruzi Novogradnja, u ukupnom iznosu od oko 100 miliona dinara, kao i prema preduzeću Mladenović Vojislav od skoro 13 miliona, biće isplaćena ove godine u četiri jednake rate. Podsetimo, razlog za donošenje ovih odluka je deblokada računa Medicinske škole, zbog koje Grad Leskovac nije imao mogućnost da primi redovna transferna sredstva iz budžeta Republike Srbije.

Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave, naglasio je da Grad Leskovac nije solidarni dužnik po sudskim presudama, već kao jedinica lokalne samouprave ima obavezu da obezbedi sredstva za rešavanje ovog problema.

Govoreći o ovoj temi, gradonačelnik Cvetanović je istakao da je za vreme odgovornosti prethodne vlasti postojala mogućnost da se iznos dugovanja prema jednom od izvođača radova smanji, ali to nije učinjeno. On je takođe podsetio da su zahvaljujući odgovornoj politici aktuelnog rukovodstva prethodnih godina isplaćena druga dugovanja nastala pre 2012. godine. Gradonačelnik se takođe osvrnuo na probleme lokalnih poljoprivrednika i radnika leskovačke “Jure”, koji su prethodnih nedelja u žiži javnosti.

Nacrtom Odluke o javnom linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika, na koji je takođe data saglasnost, predviđeno je da Skupština grada odlučuje o uspostavljanju linija, što je, prema rečima Andrije Atanaskovića, šefa Odeljenja za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, važna izmena u odnosu na raniju Odluku.

On je podsetio da će sva vozila biti klimatizovana, prilagođena osobama sa invaliditetom, pokrivena kamerama i GPS uređajima, a svako nedolično ponašanje vozača i putnika i nepoštovanje ove odluke biti sankcionisano.

Odlukom većnika, izmenjen je i Plan nabavki za ovu godinu dodavanjem 20 stavki. Naime, za potrebe realizacije projekta Unapređenje upravljanja otpadom u urbanom području Leskovca uz moderna i inovativna ekološki prihvatljiva rešenja, biće nabavljeni podzemni kontejneri sa senzorima za selekciju otpada na devet lokacija u Leskovcu, zatim vozila za sakupljanje otpada i pražnjenje kontejnera. Ovaj dokument se dopunjuje i nabavkom eko tabli, minibuseva, kao i opreme namenjene Regionalnom startap centru.

Na sednici su usvojene i Izmene Programa poslovanja JKP Vodovod i to na poziciji Analiza vode, kojima je predviđeno vanredno uzorkovanje na šahtama privrednih objekata.

Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Leskovca usvojen je i Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije humanih grobalja u naseljenim mestima Brza, Lipovica i Strojkovce, kao i odluke o izradi prve izmene i dopune na delovima obuhvata Plana generalne regulacije 5 i 14 – Hisar i Čifluk Mira u Leskovcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *