Dvadesetogodišnji Nikola Stanković pobednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Vlasotincu

Dvadesetogodišnji Nikola Stanković iz Vlasotinca ovogodišnji je pobednik 15. tradicionalnog Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu. On je, pored krsta izrađenog u manastiru Svetog Ilije kod Vladičinog Hana, na poklon dobio i zlatnik. 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine je broj učesnika bio manji u odnosu na ranije. U hladnoj Vlasini, gde je temperatura vode iznosila jedan stepen, do časnog krsta plivalo je 20 takmičara, uglavnom iz Vlasotinca i okoline. Među najhrabrijima bila je i jedna dama, kao i šesnaestogodišnji Veljko Cvetković, koji je kao najmlađi učesnik takođe dobio zlatnik.

Pobednik Nikola Stanković ima iskustva u ovom takmičenju. Kako sam ističe, jednom je već bio na korak od pobede, a ovoga puta krst je njegov.  

Blagoslov plivačima dao je episkop niški gospodin Arsenije koji je istakao značaj Hristovog krštenja u reci Jordan i javljanja Oca, Sina i Svetog Duha u vidu goluba. Od tada kreće njegova spasiteljska misija, naglasio je episkop. Srba Takić, predsednik Udruženja poštovaoca Svete gore Atonske, inicijatora i jednog od organizatora Bogojavljenskog plivanja, ovom prilikom istakao je značaj današnjeg praznika.

U ime domaćina prisutnima se obratio predsednik opštine Bratislav Petrović.

Prateća manifestacija plivanja za Časni krst i ove godine bila je Pihtijada. Prema oceni žirija, najbolje pihtije pripremila je Verica Cvetković, drugo mesto osvojila je Brankica Lepojević, a treće je pripalo restoranu Jaz.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *